Nærgenbrugsstationer

Brug en Nærgenbrugsstation når du har en mindre mængde affald

En nærgenbrugsstation er en lille, lokal genbrugsstation som kan tage imod mindre mængder sorteret affald og genbrug fra private husstande. Der modtages ikke erhvervsaffald og der er hverken plads til biler eller trailere. Nærgenbrugsstationen er kun for gående eller cyklister.

Nærgenbrugsstationen kan heller ikke tage imod haveaffald, byggeaffald og sanitetsudstyr – vi henviser til ARCs store genbrugspladser. Der er gratis byttemuligheder på alle pladserne, hvor du kan aflevere ting og tøj, som er for gode til at smide ud – eller du kan være heldig selv at finde gode ting. Du må gerne hjælpe med at stille dine ting pænt på hylderne og hænge tøj på bøjler, så bytterummet altid ser pænt og indbydende ud.

Ønsker du at være frivillig på en eller flere af nærgenbrugsstationerne, så skal du bare kontakte genbrugsvejlederen. Som frivillig kan du hjælpe med at holde orden i bytterummet, passe blomster på pladsen, igangsætte events eller noget helt andet. Kom forbi og hør mere.  

Mod forevisning af sygesikringsbevis, kørekort eller pas kan du låne en ladcykel eller en trækvogn til at transportere ting til og fra nærgenbrugsstationen. Ladcyklen/trækvognen må ikke lånes til private formål og kan max. lånes i to timer og der skal udfyldes lånedokument ved udlån.

Udlånt materiel i form af ladcykel, trækvogn og sækkevogn skal være afleveret tilbage til pladsen senest en time før pladsens officielle lukketid.

ARC står for driften af de fleste nærgenbrugsstationer på vegne af Københavns Kommune, som ejer nærgenbrugsstationerne. Du finder følgende nærgenbrugsstationer:

Find din nærmeste nærgenbrugsstation

Sorteringsvejledning for nærgenbrugsstationer

På nærgenbrugsstationerne kan du sortere dit affald i 12 forskellige fraktioner, og give og tage godt genbrug i bytterummene. Nedenfor kan du se hvilke slags affald, der kan afleveres på nærgenbrugsstationerne, og få mere viden om hvordan affaldet skal sorteres.

På disse tre nærgenbrugsstationer er der begrænsede muligheder for aflevering af affald

Genbrug

Her kan du stille ting, som er for gode til at smide ud. – Eller du kan være heldig selv at finde gode ting. Stiller du gode ting i bytterummene i stedet for at smide det i en af beholderne, er du med til at forlænge produktets levetid og hjælper miljøet.

Farligt affald

Behandles under kontrollerede forhold

Fx kemikalier, gift, batterier, malingsrester, lavenergipærer og lysstofrør.

Elektronik

En del af elektronikken genanvendes i nye produkter.

Fx computere, radio/TV, mobiltelefoner, opladere, lamper, elektriske køkkenmaskiner, elektronisk legetøj og eltandbørster.

Stort elektronik

Tappes for freon.

Fx køleskabe, frysere og komfurer.

Stort indbo

Efter indsamling transporteres Stort indbo til et behandlingsanlæg.

Her bliver affaldet sorteret, og det der kan genanvendes, bliver genanvendt. Resten bliver brændt.

Møbler, madrasser, gulvtæpper m.m.

Metal

Smeltes om og genanvendes.

Fx tomme konservesdåser, søm, skruer, cykler, gryder, pander, cykelkurve og lign.

Papir

Brugt papir bliver til nyt papir

Fx bøger, reklamer, aviser og telefonbøger.

Pap

Bliver til ny emballage

Fx bølgepap, papkasser og alle former for papemballager.

Glas

Hele vinflasker fyldes igen og resten smeltes om til nyt glas.

Fx vin- og spiritusflasker, tomme konservesglas som eksempelvis syltetøjs- og sildeglas, olivenolieglas og lignende. Alle gerne med låg.

PVC

Noget genanvendes andet deponeres.

Fx gummistøvler, regntøj, persienner og badedyr.

Udendørs træ

Deponeres indtil videre.

Trykimprægneret træ eller træ behandlet med træbeskyttelsesmidler.

Indendørs træ

Indendørs træ til genanvendelse

Træ brugt indendørs, fx møbler eller brædder.

Genanvendes til f.eks. spånplader.

Plast mad- og drikkekartoner

Smeltes om og bruges i nye produkter

Fx plastflasker og dunke uden pant, drikkekartoner,  tomme plastflasker fra milde rengøringsmidler, sæbe og shampoo, plastbakker fra frugt, is, flødeboller og lign., opvaskebaljer, skovle, spande og lign. hårde plastemner samt cd-hylstre.

Tekstiler

Genbruges eller anvendes til at lave nye tekstiler. (Forsøgsordning)

Fx bælter, tørklæder, sko, huer, hatte og handsker, over tøj og undertøj. Sengelinned, dyner, puder, sengetæpper, håndklæder og viskestykker, duge og gardiner. Der må gerne være huller og revner i tekstilerne, men de må ikke være våde.

Direkte Genbrug

Passer lampen ikke længere i stuen, men er den for god til at smide ud? Eller mangler du en lampe, og vil hellere have en brugt end købe nyt? ARC tilbyder flere forskellige muligheder for direkte genbrug fra ejer til ejer. Nogle genbrugspladser tilbyder også byttecentraler til byggematerialer.