CO2-fangst
ARC arbejder for at gøre Amager Bakke CO2-neutral. Med et anlæg til CO2-fangst vil Amager Bakke kunne fange op til 500.000 ton CO2 årligt og dermed levere et vigtigt bidrag til den grønne omstilling i Danmark og hjælpe København et stort skridt på vej mod at blive CO2-neutral.
FAQ – Spørgsmål og svar om CO2-fangst
CO2-fangst er indfangning af CO2 i gasform. Det gøres ved en kemisk reaktion, hvor røgen fra fx. en industriskorsten ledes gennem en væske, der binder eller absorberer CO2‘en. Væsken kan herefter opvarmes, så den frigiver CO2‘en i en lukket beholder, hvorfra den kan opsamles. Den opsamlede CO2 kan enten lagres eller bruges til at producere syntetisk grønt brændstof (Power-to-X) til fx skibs- og luftfart.
CO2-fangst er et af mange vigtige bidrag og frem for alt en tilgængelig teknologi til at indfri de danske klimamål. CO2-fangst støtter desuden op om Parisaftalens målsætning om at reducere temperaturstigningerne globalt til 1,5 grader. Både FN’s klimapanel, Europakommissionen og Det Internationale Energiagentur og Klimarådet slår alle fast, at CO2-fangst er centralt for at nå Parisaftalens målsætning.
I forbindelse med indfangningen komprimeres CO2‘en og transporteres til et mellemlager på en nærliggende havn. Herfra sejles den til Nordsøen, hvor den gemmes i udtømte oliefelter i undergrunden. Over en årrække vil CO2’en binde sig permanent til lagene i undergrunden. Alternativt bliver CO2‘en brugt til at producere syntetisk grønt brændstof (Power-to-X) til fx skibs- og luftfart.
Den 24. juni 2021 indviede ARC et pilotanlæg, som fangede en lille del af CO2’en (op til et ton/dag) i røggassen. Snart følger et demonstrationsanlæg, som forventes at være i drift i sommeren 2023, og kan fange op til 4 tons CO2 pr. dag. Målet er at kunne fange op til 500.000 ton CO2 årligt, hvis det lykkes at skaffe midler til projektet.
Pilotanlægget indfangede op til et ton CO2 i døgnet, og demonstrationsanlægget forventes fra sommeren 2023 at fange op til 4 tons CO2 pr. dag. Det svarer til udledningen fra 1.023 biler, som kører 30 km. pr. dag i byen. Den indfangede CO2 fra demonstrationsanlægget skal sælges og bruges fx til blødgøring ad vand eller produktion af læskedrikke.
På et fuldskalaanlæg kan indfanges op til 500.000 ton CO2 om året.
Teknologien bag CO2-fangst er meget energikrævende og har derfor også tidligere været for dyr at bruge. Ved at integrere CO2-fangsten med fjernvarmenettet, vil ARC påvise, at CO2-fangsten kan gøres med et neutralt energiforbrug. Det betyder også, at ARC forventer en pris under 1000 kr./pr. ton CO2. Dvs. noget lavere end den samfundsøkonomiske pris for CO2-udledning, som er beregnet af Klimarådet i 2020 til 1.500 kr./ton CO2