CO2-fangst
Vi arbejder for at gøre Amager Bakke CO2-neutral. Og med et fuldskala-anlæg til CO2-fangst vil Amager Bakke kunne fange 500.000 ton CO2 årligt og dermed hjælpe København et stort skridt på vej mod at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad.
Test af CO2-fangst
ClimAid Copenhagen: Fuldskala CO2-fangst
CO2-fangst hos ARC
FAQ – Spørgsmål og svar til CO2-fangst
CO2-fangst er indfangning af CO2 i gasform. Det gøres ved en kemisk reaktion, hvor røgen fra fx. en industriskorsten ledes gennem en væske, der binder eller absorberer CO2’en. Væsken kan herefter opvarmes, så den frigiver CO2’en i en lukket beholder, hvorfra den kan opsamles. Den opsamlede CO2 kan enten lagres eller bruges til at producere brændstof (Power-to-X).
CO2-fangst er et vigtigt bidrag og frem for alt en tilgængelig teknologi til at indfri de danske klimamål om 70% CO2-reduktion i 2030. CO2-fangst støtter desuden op om Parisaftalens målsætning om at reducere temperaturstigningerne globalt til 1,5 grader. Både FN’s klimapanel, Europakommissionen og Det Internationale Energiagentur og Klimarådet slår alle fast, at CO2-fangst er centralt for at nå Parisaftalens målsætning.
I forbindelse med indfangningen komprimeres CO2’en og transporteres til et mellemlager på en nærliggende havn. Herfra sejles den til Nordsøen, hvor den gemmes i udtømte oliefelter i undergrunden. Over en årrække vil CO2’en binde sig permanent til lagene i undergrunden. Den vil altså ikke slippe ud igen. På sigt er det også muligt at anvende den opsamlede CO2 til andre formål såsom Power-to-X. Se også GEUS´oversigtartikel om CO2-fangst
Demonstrationsanlægget forventes at være i drift i 2022. Hvis ClimAid Copenhagen-projektet modtager støtte, vil det blive efterfulgt af et fuldskalaanlæg i 2025.
Demonstrationsanlægget skal fange 4.400 tons om året. Det svarer til udledningen fra 1.185 biler, som kører 30 km. pr. dag i byen.
På fuldskalaanlægget kan der indfanges 500.000 tons CO2 om året.
Teknologien bag CO2-fangst er meget energikrævende og har derfor også tidligere været for dyr at bruge. Ved at integrere CO2-fangsten med fjernvarmenettet, vil ARC påvise, at CO2-fangsten kan gøres med et neutralt energiforbrug. Det betyder også, at ARC forventer en pris under 1000 kr./pr. ton CO2. Dvs. noget lavere end den samfundsøkonomiske pris for CO2-udledning, som er beregnet af Klimarådet i 2020 til 1.500 kr./ton CO2