Denne artikel er mere end seks mdr. gammel

Onsdag den 9.marts 2022 var der fornemt besøg hos ARC på Amager Bakke, da Norges statsminister, Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) lagde vejen forbi til møde om et potentielt nordisk samarbejde om CO2-fangst.

En række danske og norske erhvervstopledere mødtes onsdag med Norges statsminister Jonas Gahr Støre til dialog om, hvordan man kan skabe rammerne for, at CO2-fangst kan bidrage positivt til den grønne omstilling.

Det er ikke nogen tilfældighed, at netop ARC var vært for topmødet på Amager Bakke, da ARC er længst fremme i Danmark med sit CO2-fangstprojekt. Målet er at fange 500.000 tons CO2/år fra slutningen af 2025, hvilket vil være et afgørende bidrag til de ambitiøse danske klimamål. Og allerede i dag fanger ARC CO2 med et mindre pilotanlæg, som har skabt værdifuld viden om teknologien.

Også i Norge er CO2-fangst på den politiske dagsorden. Her støtter den norske stat med projektet Langskib et demonstrationsprojekt, som skal være med til at etablere fangst, transport og lagring af CO2.

”Vi er beærede over, at statsminister Jonas Gahr Støre besøger ARC på sit første statsbesøg i Danmark. Det skyldes, at vi er i front med at finde konkrete løsninger på klimakrisen. Her er CO2-fangst et blandt mange nødvendige værktøjer i klimaværktøjskassen, hvor vi blandt anden også skal øge genbrug og genanvendelse drastisk, ændre forbrugeradfærd og vores energisystem”, udtaler Jacob H. Simonsen, der som ARC-direktør var vært for besøget, og fortsætter:

”Der skal ryddes mange sten af vejen politisk, økonomisk og regulatorisk før CO2-fangst kan bidrage i større skala til den grønne omstilling. Derfor er det opløftende, at vi i dag har haft mulighed for at drøfte, hvordan vi ved fælles hjælp på tværs af to nordiske broderlande kan skabe et velfungerende marked og en værdikæde for CO2-fangst”.

Yderligere information

  • Mere information om ARCs CO2-fangstprojekt fremgår her og i denne korte explainer. Teknikken bag CO2-fangst forklares i denne korte explainer.
  • Disse virksomheder deltog ved mødet: Aker Carbon Capture (CEO Valborg Lundegaard), Aalborg Portland (Managing Director Michael Lundgaard Thomsen), Equinor (Koncerndirektør Irene Rummelhoff), Fortum Oslo Varme (Styreleder Liv Monica Stubholt), Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet (afdelingschef Anders Hoffmann), Norwegian Energy Partners (Local Energy Advisor Preben Birr-Pedersen), Total Energies (Country Chair Denmark, Martin Rune Pedersen) og ARC (CEO Jacob H. Simonsen).