Om Amager Bakke
Her på siden kan du læse, hvorfor affaldsenergianlægget Amager Bakke ser ud, som det gør, samt forstå teknikken og få indblik i de rekreative muligheder.
Foto: Hufton&Crow
Fakta om Amager Bakke
Ambitionerne var tårnhøje allerede i planlægningsfasen. Det nye anlæg skulle være det reneste og mest energieffektive affaldsenergianlæg i hele verden. Anlægget skulle – ligesom forgængeren – producere el og varme af affald og gøre det så effektivt og rent som overhoved muligt.
Men ikke nok med det.
I stedet for at bygge en klassisk industribygning – en firkantet betonklods – skulle det nye anlæg i sin udformning bidrage positivt til byen, blive en del af byen, ja, sågar et vartegn for hovedstaden var ambitionen. Og fordi København – ligesom resten af verdens storbyer – vokser i indbyggertal, skulle tagfladen udnyttes til rekreative formål og gøres tilgængelig for offentligheden.
Med blandt andet det opdrag udskrev man i 2010 en arkitektkonkurrence, og ud af 36 bud fra arkitektvirksomheder over hele verden, blev seks prækvalificeret og vinderen, BIG – Bjarke Ingels Group, blev med deres bud, Amager Bakke, kåret i januar 2011.
I marts 2013 blev første spadestik taget, i maj 2017 begyndte energiproduktionen, og i oktober samme år rykkede medarbejderne ind.
I oktober 2019 stod Amager Bakke færdigt og blev indviet over tre dage med koncert på tagfladen og aktiviteter for alle aldersgrupper.
Amager Bakke har siden indvielsen modtaget adskellige priser og hædrende omtale i en lang række nationale og internationale medier. I dag tager Amager Bakke mod tusindvis af gæster og besøgende fra hovedstaden og hele verden og producerer samtidig el og billig fjernvarme som det reneste og mest energieffektive affaldsenergianlæg i verden.
- Amager Bakke har en affaldssilo med en kapacitet på ca. 22.000 tons svarende til ca. 3 ugers leverance af affald
- Over 99% af al energien i affaldet frigives under forbrændingen
- Luft, som er nødvendig for forbrændingsprocessen, suges fra affaldssiloen, så der ikke slipper lugt ud til omgivelserne
- Amager Bakke producerer ved normal drift 2,7 MWh fjernvarme og 0,8 MWh elektricitet for hvert ton affald, der behandles. I 2022 dækkede energiproduktionen 90.000 husstandes elforbrug (265 GWh) og 80.000 lejligheders varmeforbrug (1.197 GWh).
- Amager Bakke har fleksibelt design, så produktionen kan tilpasses det aktuelle fjernvarmebehov i København
- Amager Bakke er som det første forbrændingsanlæg i Danmark udrustet med katalysator for NOx-rensning (såkaldt SCR-system), der sikrer ultralave værdier i forhold til øvrige danske anlæg
- Miljøet skånes, ved at Amager Bakke har et af verdens mest effektive røggasrensningsanlæg, bl.a. med over 95% rensning for NOx, to uafhængige systemer for dioxinrensning og flere trin for rensning for HCl og SO2
- Amager Bakke er etableret med en skibakke på cirka 370 meter med en faldhøjde på 75 meter. Skibakken består af fire piste udlagt i sværhedsgrader. To grønne (15% og 18% hældning), en grøn/blå (15-23% hældning) og en sort/rød (23-45% hældning). Pistene er designet med hjælp fra MountainWorks, Colorado, og David Ny (Sverige)
- Der er tre tæppelifte (”magic carpets”) og en tallerkenlift, som transporterer skiløbere til toppen
- Der er mulighed for 670 meter trappeløb og at løbe- og vandrestierne på bakken inspireret af et norsk/svensk fjeld
- Tagterrassen og caféen befinder sig i 75 meters højde
- Udkigspunktet ligger 82 meter oppe og med byens bedste udsigt
- Amager Bakke har verdens højeste klatrevæg på hele 80 meter. Delt op i fire pitches, med klatreruter fra 5a (nem) til 8a (virkelig svær).