Alt kan sorteres
Farvel til småt brændbart
Mindre forbrænding og mere genbrug
Der gemte sig mange gode ressourcer i genbrugspladsernes tidligere container til “Småt brændbart”. Faktisk kunne op mod 40% af containerens indhold sorteres til genbrug eller genanvendelse. Derfor sagde ARC i foråret 2021 helt farvel til Småt brændbart.
ARC har fjernet alle containerne til Småt brændbart på genbrugspladserne. I stedet har vi flyttet lidt rundt på containerne for at gøre det nemmere for dig at sortere og aflevere dit affald korrekt. Hvis der herefter er noget tilbage, som ikke kan genbruges eller genanvendes, har vi opstillet en ny container til “Rest efter sortering”.
Alt kan sorteres – og miljøet vil elske dig for det
Brug et par minutter længere på at hjælpe os med at få det sidste sorteret ud. Eksempelvis ved at tømme ringbindet for papirer eller gå i byttecenteret med gode ting, der kan bruges igen.
Du kan finde flere spørgsmål og svar om farvel til Småt brændbart i nedenstående Q&A.
Q&A
Der gemmer sig mange gode ressourcer i genbrugspladsernes container til Småt brændbart. En undersøgelse viste, at op mod 40% af containerens indhold kunne have været sorteret ud til genbrug eller genanvendelse i stedet for at havne i forbrændingsanlægget. Derfor er det på tide at sige farvel til Småt brændbart.
På ARCs genbrugspladser er der mere end 35 forskellige containere. Noget sendes til direkte genbrug, mens størstedelen oparbejdes og genanvendes til nye produkter. En mindre del af affaldet går til miljømæssig specialebehandling, deponering eller forbrænding.
Det ARCs ambition, at en fælles bedre sorteringsindsats vil resultere i endnu mere genbrug og genanvendelse. På den måde spares ressourcer ved ikke at skulle producere nyt, og der spares CO2 ved ikke at skulle forbrænde affaldet. Det er godt for miljøet.
ARC forventer, at udfasningen af Småt brændbart på genbrugspladserne vil resultere i en årlig reduktion af affald til forbrænding på omkring 2.300 tons (ca. 1.800 tons vil i stedet gå til genanvendelse og ca. 500 tons til genbrug). Derved udledes ca. 7.200 tons mindre CO2 årligt.
Vi forventer, at du sorterer dit affald så godt som muligt hjemmefra. Når du ankommer på genbrugspladsen, står vi klar til at hjælpe, hvis der er noget, som du er i tvivl om. Der er opsat et sorteringsbord, som du kan bruge.
Har du ting som kan genbruges, skal det afleveres til genbrug. Herudover er det især pap, papir, træ, tøj, plast og elektronik, som vi vil have fokus på at få sorteret fra, så det kan gå til genanvendelse. Når vi gør os umage og bruger de mere end 35 forskellige sorteringsmuligheder på genbrugspladsen, vil der kun være en mindre del af affaldet, som ikke kan genbruges eller genanvendes. Til dét har vi opsat en ny container: ”Rest efter sortering”.
- Sammensatte materialer som f.eks. ringbind uden indhold, linoleumsgulve og VHS-bånd uden plastomslag
- Beskidt plast, papir og pap
- Vådt tøj
- Tagpap, troldtekt, skumgummi, gulvtæpper, cykelslanger og cykeldæk
- Ukrudt som Bjørneklo og Japansk pileurt (afleveres i klare, lukkede sække)
- Materialer og ting, der kan genbruges
- Materialer, der kan genanvendes
- Farligt affald og elektronikaffald
- Dagrenovation, herunder let fordærveligt affald og husdyraffald
Når du afleverer emballageaffald, f.eks. plast eller metal til genanvendelse på genbrugspladsen, skal det være tømt og skrabet rent. Du kan dermed f.eks. ikke aflevere ketchup- eller remouladebøtter, medmindre de er fri for madindholdet. En god tommelfingerregel er, at hvis du skyller dit emballageaffald med koldt vand uden sæbe, så kan det stadig miljømæssigt betale sig at genanvende det.
Pap og papir skal være helt rent og tørt, før det kan genanvendes; det samme gælder for tøj til genbrug og genanvendelse.
Der har i det seneste udbud på håndtering af plastemballage været stillet krav om, at plastemballagen skal behandles inden for EU/EØS, og at den skal håndteres med henblik på genanvendelse. I den nuværende aftale bliver plastemballagen kørt til et anlæg i Tyskland, som står for den 1. håndtering. Derfor vil det være et kontraktbrud, hvis den indsamlede plastemballage endte på en losseplads i f.eks. Malaysia.
Det er pt. desværre ikke al plastemballage på markedet, som kan genanvendes, så noget af det vil rigtig nok ende i forbrændingsanlæg i EU/EØS. Men vi beder dig alligevel om at aflevere al plastemballage i plastemballagecontaineren på genbrugspladsen. Det skyldes, at vi ikke vil bede dig om at skelne mellem det, som ifølge vores kontrakt forventes at kunne genanvendes, og det der ikke kan. Dels vil det kræve nogle alt for lange sorteringsvejledninger, og dels kan det skifte med udviklingen og fra en kontraktperiode til den næste.
Ved at indsamle al plastemballage, får vi også et overblik over, hvilke typer plastemballage der er på markedet. Dermed kan vi samarbejde med både producenter og behandlere om dels at producere mere miljøvenlig plastemballage, og dels at udvikle bedre teknologier til at kunne håndtere plastemballagen, så den kan genanvendes. Det er svært at sige præcist, hvor meget af den indsamlede plastemballage, som reelt bliver genanvendt, da den bliver behandlet i mange led og bliver blandet med plastemballage fra andre kilder.
Du skal aflevere malet træ i genbrugspladsernes container til Malet og imprægneret træ, selvom denne container også bliver kørt til forbrænding på ARCs forbrændingsanlæg ligesom Rest efter sortering. Det skyldes, at det malede træ kan være forurenet, og ARC har derfor fået en særlig miljøgodkendelse til at forbrænde det. Med miljøgodkendelsen er ARC forpligtet til at føre statistik med mængderne af det malede træ, og der skal også tages prøver af det. Derudover er det en stor fordel for ARCs forbrændingsanlæg, at det malede træ kan lagres til de perioder, hvor der er mest brug for at udnytte energien fra forbrændingen -dvs. om vinteren.
ARC arbejder kontinuerligt på at udnytte ressourcerne optimalt i det affald, som vi håndterer. Forbrændingsanlægget skal derfor bruges til det forbrændingsegnede affald, mens affald, der kan genbruges eller genanvendes, skal sorteres fra. Derfor ønsker ARC at forbedre sorteringen på genbrugspladserne, så ressourcerne udnyttes bedst muligt.