Onsdag blev første spadestik til et kommende sorteringsanlæg til restaffald taget. Sorteringsanlægget skal øge genanvendelsen af restaffald fra husholdninger i Frederiksberg, København og Tårnby Kommuner. Anlægget bliver opført ved Amager Bakke og skal efter planen stå klar i 2026.

Selvom borgerne i hovedstadsområdet allerede sorterer deres affald flittigt, ender der stadig store mængder genanvendelige materialer i restaffaldet. Det nye sorteringsanlæg vil kunne udsortere plast, metal, papir, pap og mad- og drikkekartoner fra restaffaldet, hvilket forventes at øge genanvendelsen med omkring 6,5 procent – eller godt 8.000 ton.

Sorteringsanlægget bliver et supplement til husholdningernes affaldssortering, da central sortering på nuværende tidspunkt ikke kan stå i stedet for den sortering, borgerne udfører.

Citat fra Jan E. Jørgensen, formand for miljø- og trafikudvalget, Frederiksberg Kommune:

”På Frederiksberg har vi stort fokus på at genanvende så meget affald som muligt, og det er borgerne generelt rigtig gode til. Men vores undersøgelser viser også, at over halvdelen af det vi afleverer i restaffaldsbeholderne, kunne have været sendt til genanvendelse. Derfor glæder det mig meget, at vi nu får et sorteringsanlæg for restaffald, som vil øge genanvendelsen og gøre os klogere på, om der kan være affaldstyper, som er særligt velegnet til at kunne sorteres fra i anlægget, så vi på sigt kan overlade noget af sorteringen til teknologien”.

Citat fra Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune:

“Jeg ønsker, at vi får sorteret og genanvendt så meget affald som muligt. Det opnår vi bedst, når vi selv sorterer vores affald. Et anlæg, der kan eftersortere restaffaldet, der ellers stod til at skulle ind i den store ovn på ARC er stadig et godt skridt i en retning mod mere genanvendelse. Vi har kun en jordklode og derfor skal vi passe på vores ressourcer, så der også er til vores børn og børnebørn.”

Citat fra Allan S. Andersen, borgmester, Tårnby Kommune:

”I Tårnby Kommune arbejder vi for mest mulig genanvendelse, og derfor er jeg glad for, vi tager første spadestik til et nyt sorteringsanlæg. For borgerne gør allerede et godt stykke arbejde og med det kommende sorteringsanlæg er der udsigt til endnu mere genanvendelse. Det er rigtig positivt og til gavn for både klima og miljø, for når materialer genanvendes, mindsker vi forbruget af nye råstoffer. Dermed er sorteringsanlægget et vigtigt skridt i retningen mod et ressource-affalds-system, hvor ressourcer bevares med så høj nytte for samfundet som muligt. Jeg glæder mig over, at vi kan stå bag sorteringsanlægget sammen med Frederiksberg og København.”

Citat fra Per Brask, projektleder, ARC:

“Det nye sorteringsanlæg vil bringe ny teknologi til Danmark, og vi ser frem til at etablere anlægget sammen med dygtige leverandører. Vi glæder os til at gå i gang og forventer at høste stor og relevant erfaring med anlægget.

Fakta om sorteringsanlægget:

  • Placering: Ved siden af Amager Bakke
  • Størrelse: Ca. 5.300 m²
  • Kapacitet: Behandler op til 127.500 tons restaffald årligt
  • Forventet idriftsættelse: Andet halvår 2026
  • Budget: 375 mio. kr. inkl moms
  • Ejerkommuner: Frederiksberg, København og Tårnby
  • Entreprenører: Pihl&Søn samt Banzo

Om Banzo:

Banzo med hovedkvarter i Hoogeveen, Holland, har aktiviteter i det meste af Europa. De startede i 1947 med produktion at transport og skiftede i 2011 til fokus på sorteringsanlæg. De arbejder i dag med anlæg til sortering af husholdningsaffald, plastik, byggeaffald m.v. De varetager hele processen fra design af anlæg til idriftsættelse og vedligeholdelse. Banzo har referencer fra en lang række anlæg i udover Holland i eksempelvis Sverige, Østrig og Belgien.

Om Pihl&Søn:

Pihl & Søn er en styringsentreprenør, som er en del af Pihl Koncernen. Pihl & Søn opererer på hele Sjælland og er kendt for at løfte komplicerede opgaver med en stor ingeniørmæssig faglighed. Pihl og Søn står bl.a. bag ikon-byggerier som Operaen, Skuespilhuset og Nordø. Som den første entreprenør i Danmark har Pihl og Søn også tilsluttet sig Parisaftalen.