OBS. Denne nyhed er over 6 mdr. gammel. Hvis du vil læse nyheder fra ARC, kan de findes her

ARC hilser den første delrapport fra regeringens ekspertudvalg for en grøn skattereform velkommen, og opfordrer Folketinget til at trække i arbejdstøjet og træffe beslutningerne om en fremtidig CO2-afgift hurtigt.

Det er velkendt stof, at en høj og ensartet CO2-afgift er et effektivt instrument i klimaværktøjskassen. Derfor er det også positivt, at professor Michael Svarrer og resten af regeringens ekspertudvalg for en grøn skattereform har offentliggjort sin første delrapport i dag. Ekspertudvalget peger på tre mulige modeller med en CO2-afgift på op til 750 kroner.

”ARC har arbejdet længe med CO2-fangst, og kan bidrage med ca. 500.000 tons CO2-reduktion fra slutningen af 2025. Det kræver dog støtte og en høj CO2-afgift”, siger ARC-direktør Jacob H. Simonsen og fortsætter:

”Det er positivt, at der nu er tre forslag på bordet for, hvordan en CO2-afgift kan skrues sammen. Men prisniveauet kan godt være højere, hvis en CO2-afgift for alvor skal sætte skub i CO2-fangst i stor skala på dansk grund. Samtidig skal den kommende afgift sikre, at CO2-fangstoperatørerne får tilskud for de negative udledninger, som stammer fra den biogene CO2.

Skab hurtig afklaring af affaldssektorens fremtid

Klimarådet peger på affaldsenergianlæg som en af de mest oplagte kilder til CO2-fangst. En CO2-afgift vil hjælpe arbejdet med CO2-fangst i gang. Men affaldssektoren står over for en liberalisering, og de fremtidige rammer er ukendte:

”Liberalisering vil medføre en lang række usikkerheder. Disse usikkerheder skal gerne minimeres. Hvis vi samtidig skal videre med CO2 fangst, er det helt afgørende, at implementering af denne nye og dyre teknologi ikke vil påvirke konkurrencen negativt. Vi skal med andre ord kunne opstille en robust businesscase og træffe en investeringsbeslutning på baggrund af tilskud og afgifter alene”, afslutter Jacob H. Simonsen.

Information om ARCs arbejde med CO2-fangst