For at sikre den mest miljørigtige håndtering af affaldet følger ARC affaldshierarkiet, hvor mest muligt affald genbruges, herefter følger genanvendelse, dernæst nyttiggørelse og til sidst deponi.

Billede: Affaldshierakiet ses ofte som en omvendt pyramide med bortskaffelse nederst og direkte genbrug øverst


Når et produkt bliver genbrugt, bliver det brugt igen til samme formål, som det var udformet til. Det kunne fx være de grønne mælkekasser, som indsamles på ARCs genbrugspladser, sorteres, vaskes og bruges igen.


For at et materiale kan genanvendes, skal der være en aftager, der kan genanvende materialet, der skal være nok af det på genbrugspladsen, og samtidig skal det kunne betale sig miljømæssigt – både i forholdt til håndtering og transport.


Ved genanvendelse anvendes materialet i produktet igen ved produktion af nye produkter bestående af samme materiale, f.eks. ved at pulpe papir og lave nye papir produkter.


Nyttiggørelse kan være f.eks. at producere energi ved forbrænding, men det kan også være materialenyttiggørelse, som f.eks. at nedknuse beton og tegl og bruge det som erstatningsmiddel under en ny vej.


Og endelig er der deponi. Deponering er en sikker opbevaring af det affald, der er farligt på en eller anden måde, og som ikke kan forbrændes og energiudnyttes sikkert.


Der er altså stor miljømæssigforskel på, hvordan affald kan håndteres, og på ARCs genbrugspladser søger vi derfor at genbruge så meget som overhoved muligt.

Øget genbrugsprocent

En af vejene til at øge genbrugsprocenten er gennem direkte genbrug. For eksempel fra borger til borger.


Derfor har ARC inddraget dele af genbrugspladserne til at facilitere aktiviteter, der omhandler direkte genbrug. Men hvordan direkte genbrug kommer til udtryk på den enkelte genbrugsplads, kan variere fra kommune til kommune. I Dragør er der fx byttemarked hver lørdag, mens genbrugseffekterne i Tårnby bliver doneret til Røde Kors.


I København har ARC i samarbejde med Københavns kommune siden oktober 2021 gennemført forsøg med øget genbrug på Vermlandsgade Genbrugsstation. I forsøget blev genbrugsstationens indretning reorganiseret, og en ny 500 m2 delezone åbnede.


Forsøget var en stor succes – både for genbrugsprocenten og for borgerne, som tog godt imod det nye initiativ. Derfor besluttede ARC og Københavns kommune at udvide ordningen til alle store genbrugspladser i København.


Og allerede inden ordningen er blevet implementeret på alle pladserne, har indsatsen givet pote. Således var genbrugsprocenten fra 2022-2023 steget med 19 procent.


Du kan læse hele ARCs årsrapport for genbrug via linket, hvor du også finder specifikke tal fra de enkelte genbrugspladser.