Torsdag lagde Dan Jørgensen, EU’s kommissær for energi og boliger, vejen forbi ARC’s affaldsenergianlæg Amager Bakke i København.  

Her blev energikommissæren introduceret til, hvordan ARC omdanner restaffald til el og fjernvarme – en teknologi der er vigtig for Europas nuværende og fremtidige energiforsyning. 

Amager Bakke håndterer et miljøproblem ved at energiudnytte affald, der ikke kan genanvendes – samtidig producerer anlægget el og fjernvarme til hovedstadsområdet, og bidrager dermed til forsyningssikkerheden. Og i de kolde måneder reducerer det behovet for mere fossilholdig energiproduktion. 

Et eksempel til efterfølgelse 

Dan Jørgensen hæftede sig ved, at Amager Bakke både løser et samfundsproblem, og samtidig er inddragende i forhold til byen. 

”Amager Bakke er en kæmpe industrifacilitet, som er inddragende ift. byen. Københavnerne er stolte af anlægget, som også er en turistattraktion”, siger Dan Jørgensen, og fortsætter: 

”Anlægget løser et samfundsproblem ved at håndtere ikke-genanvendeligt affald på en måde, der samtidig betyder, at det bliver en ressource for samfundet i form af fjernvarme og elektricitet. Det er ekstra vigtigt i en tid, hvor der er energikrise mange steder i Europa. Mange af mine europæiske kolleger kan jo slet ikke forstå, at vi i en by som København havde så mange mennesker, der oplevede, at varmeprisen forblev stabil under energikriser. Det er selvfølgelig et rigtig stærkt argument for, at flere lande i Europa skal blive bedre til at efterleve Amager Bakkes eksempel.” 

Miljøbehandling og energi til rimelige priser 

”Dan Jørgensen er på en vigtig mission med at sikre europæerne rigelige mængder energi til rimelige priser. I det puslespil er anlæg som Amager Bakke en vigtig brik, fordi vi her kan udnytte restaffald, der ellers ville ende som et problem, til noget nyttigt”, siger ARC-direktør Jacob H. Simonsen. 

Han glæder sig over, at en så centralt placeret beslutningstager fik muligheden for at se teknologien helt tæt på.  

”I den ideelle verden ville der ikke være restaffald. Men virkelighed ser anderledes ud. Der bliver stadig produceret massive mængder ikke-genanvendeligt affald – både i Danmark og resten af Europa – og det skal håndteres forsvarligt. Her er moderne affaldsenergianlæg uden diskussion en nødvendig løsning, så vi kan få sat et stop for brugen af lossepladser. Affaldsenergianlæg er stabile, effektive og bidrager som en stabil energikilde”, siger Jacob H. Simonsen. 

FAKTA 

  • ARC har drevet affaldsenergianlægget Amager Bakke siden 2017, hvor det erstattede Amagerforbrænding 
  • Anlægget kan årligt energiudnytte ca. 560.000 tons restaffald  
  • ARC leverer el og fjernvarme svarende til mere end 90.000 husstandes årlige forbrug 
  • I 2023 blev 51 mio. tons husholdningsaffald lagt på losseplads i EU1
  • Alle EU-lande må i 2035 maksimalt lægge 10% af husholdningsaffaldet på losseplads2. Ni EU-medlemslande lægger mere end halvdelen på losseplads3, og der bliver behov for mere affaldsenergi til at behandle dette ikke-genanvendelige affald. 

Kilder: