Overproduktion af tøj er en belastning for klima og miljø via udledninger af CO2, vand og kemikalier. Som tøjforbrugere kan vi vurdere om køb af nyt tøj vil give ægte garderobeglæde, om det nye sikrer at det gamle tøj bliver brugt på nye måder – eller om tøjet kun kommer i brug få gange.
Godt tøj fortjener at blive brugt som det er. Er tøjet slidt og udtjent, kan genanvendelse af de gode materialer som bomuld, uld og andre kvalitetsfibre, mindske affald og skåne jordens ressourcer. Genbrug af tøj hjælper ikke kun miljøet, men giver også mulighed for at skabe unikke og bæredygtige modevalg. Ved at værdsætte og genbruge vores tøj, tager vi ansvar for en grønnere fremtid og bidrager til en mere bæredygtig verden.
Som sidste led i kæden, der håndterer ARC tøj fra kommunale indsamlingsordninger, med det mål for øje at reducere tøjspild. Det gør vi ved at passe godt på det tøj, vi modtager. Desværre bliver alt for meget tøj udsat for fugt og snavs, inden det når frem til ARC, og når tøj er ødelagt af fugt, kan det kun bruges som brændsel på ARCs energianlæg.
En måde at sikre tøjet bliver brugt så mange gange som muligt – inden det ender som tekstilaffald – er at sortere det korrekt.
Det tøj du har i skabet, har værdi for andre
Godt og brugbart tøj er en værdifuld ressource for velgørende organisationer, hvis butikker har behov for kvalitetstøj til gensalg. Er tøjet sorteret rigtigt og doneret til genbrug, er samtidig en hjælp til velgørenhedsorganisationer, der lever af videresalg af godt tøj.
Sorter resten af tøjet som tekstilaffald
En effektiv måde at forlænge levetiden for tøj og mindske mængden af tekstilaffald er at sortere brugt tøj og tekstil korrekt. Ved at sortere tøj og tekstil, du ønsker at skille dig af med, kan det udnyttes til nye produkter af genavendte fibre eller som hundetæpper og isolering i opvaskemaskiner.
Spar CO2 – læg dit aflagte tøj i en lukket pose af plast
Paradoksalt nok kan en pose af genbrugsplast spare CO2. Det kan den fordi produktion af tøj udleder mange kg CO2 (1). Til sammenligning udleder produktion af én sæk i genbrugsplast under 50 gram CO2.
Du kan hjælpe med at passe godt på det tøj, du skiller dig af med ved at lægge tøjet i en lukket pose af plast.
- Det beskytter tøjet mod fugt og snavs, og sikrer at tøjets fibre lever længere.
- Donér godt tøj går til velgørenhedsorganisationer, resten bliver til nye tøjfibre eller fyld i bilsæder.
(1) Ifølge en undersøgelse fra Ellen MacArthur Foundation fra 2019 er den gennemsnitlige CO2-udledning for genanvendt plast 60% lavere end for ny plast. Det betyder, at produktion af 1 kg genbrugsplast typisk udleder ca. 0,6 kg CO2, mens produktion af 1 kg ny plast udleder ca. 1,5 kg CO2.
En klar sæk på 70 g lavet af genbrugsplast udleder således ca. 42 g CO2 under produktionen.